Nanotehnologie

Nanotehnologia se refera la cercetarea, productia si folosirea structurilor la nivel molecular.
Cuvantul”nano” provine din limba greaca si inseamna „foarte mic”. Un nm (prescurtarea de la nanometru) reprezinta o milionime de milimetru sau 1/10 000 din grosimea firului de par uman.

Scala dimensiunilor

Scala nanometrica poate fi vizualizata in imaginea atasata.

Un nanometru reprezinta grosimea a 4-6 atomi. Particulele de pe scara nano, numite astfel nanoparticule sau polimeri (mai mici de 100nm) stau la baza acestei tehnologii. Abilitatea de a utiliza materialele la nivel atomic si controlul fenomenelor unice care apar la scara atat de mica, deschid o gama larga de posibilitati in aproape orice domeniu cum ar fi energia si tehnologia de conservare, IT, business, medicina si industria farmaceutica. La nivel atomic biologia, chimia si fizica se contopesc intr-o singura tehnologie interdisciplinara stergandu-se demarcatia intre diversele ramuri. In domeniul nanoacoperirilor ultrafine, la scara atomica, putem dimensiona cantitati cuantice de materie sau energie. (Cuanta reprezinta cea mai mica parte a unei cantitati fizice).

Indiferent daca este in jurul casei, pe piata auto, inginerie aeronautica, tehnologia materialelor sau IT, nanoparticulele atribuie suprafetelor o rezistenta deosebita la zgariere si uzura cu o indelungata protectie anticoroziva.

In mod normal moleculele se misca dezordonat in diversele materiale. In momentul in care reusim sa ordonam aceasta miscare, imposibilul devine posibil. Procesele de productie devin mai ieftine si ecologice. Nanotehnologia manipuleaza moleculele prin curent electric, prin magnetism sau la nivel chimic pentru a le determina sa se autoorganizeze fara interventie umana.

Nanotehnologia traseaza directia pentru urmatoarele decade si deschide noi piete, expertii si media numind-o tehnologia-cheie a secolului 21. Germania a largit cercetarile in acest domeniu cu sprijinul institutelor de cercetare si a mediului de afaceri. Aceste centre specializate sunt in stransa legatura cu mari companii, colegii, universitati, institute de cercetari si camere de comert. Proiectele din acest domeniu sunt finantate de fonduri de investitii, state si guverne federale.

Nanoacoperiri

Acoperirea reprezinta aplicarea pe diverse suprafete a acestor nanostructuri. Aceste suprafete devin in acest mod: hidrofile ( lichidele care ajung pe suprafata formeaza o pelicula uniforma care se evapora in timp) sau hidrofobe ( fluidele care ajung pe suprafatele respective formeaza stropi care nu adera pe acestea) impermeabilizand astfel suprafetele tratate. Aceasta permite o curatare mai usoara. Pentru aplicarea acestor nanostructuri exista de asemenea posibilitatea acoperirii prin pulverizare (spray). Aceasta acoperire la nivel microstructural confera efect de nufar (efect lotus),  fiind stabila din punct de vedere chimic si rezistand expunerii la diversi solventi.
Dupa aplicarea nano-substantei potrivite pe suprafata curata, nanoparticulele se organizeaza intr-o structura eficienta pe metal, sticla, material textil si mineral, plastic. Materialele textile impregnate cu solutii nano devin rezistente la spalarea mecanica.

 Efectul de nufar

Dupa cum se stie, apa de ploaie este respinsa de pe frunza de nufar (lotus), deoarece aceasta este dotata cu un mecanism natural de curatare iar picaturile aproape ca nu au contact direct cu suprafata frunzei. Stropii de apa se rostogolesc de pe frunza de nufar odata cu praful, murdaria, resturile de insecte, diversi adezivi , miere, uleiuri si alte substante.
Fenomenul a fost studiat de oamenii de stiinta, iar acum poate fi reprodus si folosit in nano-acoperiri. Se obtine astfel economie de timp si bani, iar agentii de curatare devin aproape inutili. Recomandam produsele noastre in toate domeniile in care se impun reguli de igiena stricte  (procesarea si vanzarea alimentelor, restaurante, cafenele, macelarii, abatoare, etc). Produsele noastre sunt de asemenea recomandate pentru uzul personal, astfel protejand impotriva diversilor agenti contaminanti si a intemperiilor. In acest fel se pot face economii de timp, bani si produse de curatare.

Avantaje:

Este un set de produse complet testat, foarte eficient si care ofera protectie indelungata. Materialele tratate nu sufera schimbari, pastrandu-si proprietatile initiale, fiindu-le astfel oferita protectia impotriva agentilor agresivi de mediu, intemperiilor si  zgarieturilor. Diversele suprafete vor fi mai usor de ingrijit ramanand curate pentru mai mult timp. Suprafata nanotratata este usor de curatat, rezistenta la bacterii, neutra la contactul cu pielea, nealergenica. In acelasi timp, datorita usurintei in folosire,  nanoacoperirea devine ideala in diverse domenii. Daca suprafata tratata isi diminueaza efectul hidrofob, acesta poate fi restabilit prin curatarea cu o solutie diluata de detergent si apoi clatirea abundenta. Daca acoperirea se deterioreaza, suprafata poate fi tratata din nou.

Argumente concrete

Antibacterian
Usor de folosit
Inofensiv la alimente

Materiale textile usor de intretinut

Proprietati antiadezive
Suprafete usor de curatat
Protectie contra zgarieturilor
Protectie contra intemperiilor

Complet neutru in contact cu pielea umana
Mentinerea indelungata a curateniei
Materialele tratate isi pastreaza proprietatile initiale
Nanoacoperirile odata folosite devin indispensabile.