Cum functioneaza

Particulele nano se auto-organizeza pentru a forma o acoperire perfect aderenta la suprafatele pe care a fost aplicata. In cazul suprafetelor netede, nano-particulele se combina cu suprafata, astfel incat lichidele sunt respinse, preluand contaminantii cu ele. In cazul suprafetelor poroase, particulele nano umplu porii din interior. Ciupercile, lichenii, algele si muschii nu mai pot astfel adera la suprafata respectiva. Murdaria si lichidele nu mai pot intra in pori. Acelasi comportament se observa si in cazul materialelor textile. Umezeala si murdaria nu mai pot patrunde prin fibre si sunt respinse. Textilele astfel tratate sunt complet inofensive pentru piele.

Nanoacoperirea atinge parametrii descrisi dupa aproximativ o zi de la aplicare (in cazul suprafetelor netede si al fibrelor) si pana la doua zile (in cazul suprafetelor poroase). Acest interval de timp este necesar pentru a permite  peliculei sa-si dezvolte complet proprietatile antiadezive. Tensiunea superficiala a suprafetei nanoacoperite scade, astfel incat lichidele si contaminantii nu mai pot adera la aceasta si sunt pur si simplu respinse. Aspectul, textura si permeabilitatea materialelor tratate nu sunt afectate.

La o ora dupa ce a fost aplicata o nanoacoperire pentru podele, aceasta devine rezistenta la presiunea incaltamintei.

O nanoacoperire, dupa uscare, poate fi agresata de forte mecanice si (sau) chimice. Aceasta rezista la temperaturi de pana la 450 grade Celsius, la actiunea razelor ultraviolete si la inghet. Un alt avantaj consta in faptul ca suprafetele devin mai rezistente la zgarieturi, astfel incat agresiunea mecanica medie nu deterioreaza suprafata tratata. Stratul nanometric poate rezista pana la un an si poate fi curatat cu un aspirator de inalta presiune (maxim 50/60 bari sau 725/870 psi).

Nano-pelicula, odata uscata, este complet inofensiva pentru alimente. Daca au fost respectate instructiunile de aplicare, aceasta nu are niciun efect negativ asupra sanatatii.

Avand doar cativa nanometrii grosime, pelicula nu poate fi vazuta cu ochiul liber fara a folosi un microscop electronic.  Nanoacoperirea dezvolta o legatura chimica puternica cu suprafata tratata. Desprinderea stratului de protectie de pe suprafetele poroase nu este posibila fara a afecta suprafata. Materialele netede ar trebui sa fie curatate cu metode drastice (vata minerala, sarma de otel), pentru a indeparta  acoperirea. Nanoacoperirile aplicate pe suprafete textile sunt indepartate prin spalari succesive si prin uzura.

Produsele nanotehnologice au fost testate timp de peste 10 ani, sunt dezvoltate  permanent si optimizate pentru diverse suprafete (sticla, ceramica, piatra, beton, ipsos, zidarie, piatra naturala, textile, inox, crom, materiale plastice, etc).

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.